Vecka 31

Graviditets vecka 31 <3
 

När du är gravid i vecka 31 så har du bara en knapp fjärdedel kvar av graviditeten. Barnet sover nu under längre sammanhängande perioder, vilket är anledningen till att du nu säkert märker av ett tydligare mönster av vakenhet (när barnet rör sig) och vila (där barnet är stilla). Alla organ är snart färdigutvecklade och barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Det organ som blir färdigt sist är lungorna.

I vecka 31 arbetar barnets hjärna övertid och utvecklas snabbare än någonsin. Anslutningen mellan enskilda nervceller görs nu i en supersnabb takt. Barnet kan bearbeta information, spåra ljus och uppfatta signaler genom alla sina fem sinnen. Självklart känner barnet ingen doft eller lukt just nu, men det är bara för att han eller hon ligger nedsänkt i fostervatten. För att känna lukt och doft, måste barnet andas luft. En av de första dofter som barnet kommer att känna, är just din doft, vilken snabbt kommer att bli hans eller hennes favorit.

Runt graviditetsvecka 31 så bestäms barnets ögonfärg. Vilken ögonfärg barnet får kommer dock inte att visa sig förrän sex till nio månader efter förlossningen. Ibland tar det ännu längre tid. Detta beror på att det behövs ljus för att pigmenten i ögonen ska färdigbildas. Vilken ögonfärg barnet får beror på vilka gener barnet har ärvt från sina föräldrar. Barnet öppnar och stänger ögonen beroende på om det är aktivt eller om det är passivt och sover. Källa

Hej! Nu börja magen kännas ganska stor. Ungefär som när jag var fullgången sist, och det är 7 veckor kvar! Ja, magen kommer ju växa mer. Har inte fått några mer bristningar än de jag hade från första graviditeten och heller inget hormonstreck. Halsbrännan hänger i och blir aningen värre. Det är tungt och gå, då jag nästan väger lika mycket som jag gjorde i v.40 sist. Men känner inte att lika mycket vätska samlats i anklarna och fötterna den här gången. Har nog blivit skonad pga den svala sommaren vilket är skönt. Tyngden ligger liksom på magen och rumpan så det kan vara lite jobbigt att vända sig och resa sig från sängen nu. För övrigt känner jag mig stark i benen. Men foglossningen gör sig påmind efter att jag varit lite mer aktiv. 

Kommentera här: