Vecka 23

Så tar vi klivet in i vecka 23 <3

När du är gravid i vecka 23 så har du säkert gått upp några kilo i vikt, men den största viktuppgången kommer under den andra hälften av graviditeten. Livmodern växer för fullt och på grund av det tryck som uppstår på urinblåsan så måste du sannolikt kissa allt oftare.

I vecka 23 så är det inte ovanligt att det smärtar i sidan av magen, vilket kommer av att livmodersmuskeln töjer sig. Smärtan du känner bör försvinna efter att du har vilat. Nu börjar även sammandragningarna (förvärkar) bli påtagliga.

Barnet väger nu runt 0,5 kilo och är ungefär 20 centimeter mellan huvud och stjärt (28,9 mellan huvud och häl). Livmoderns mått är mellan 21-24 centimeter från pubisbenet och livmoderns topp. Graviddiabetes kan under den här perioden drabba den gravida kvinnan. Källa

Hej på er! :) Ja, nu är det vecka 23 - 150 dagar kvar till bf. Ganska många dagar kvar, men tycker ändå tiden går relativt snabbt nu. Jag kan tydligt känna den lilla där inne på kvällar och även på morgonen. Jag känner mig inte så svullen i händer och fötter ännu vilket är jätteskönt! Men, jag har börjat få ont av ordentlig halsbränna på kvällarna. Det är nästan så jag måste kräkas, men det blir att jag får rivig hosta istället. Det hälper om jag tar en novaluzid tuggtablett - vilket jag nästan levde på förra graviditeten. Jag klarade mig inte utan dom och jag befarar att det kommer bli likadant denna gången. Trycket mot matstrupen har även börjat, mest på kvällarna. Ja några kilon har jag allt gått upp. Skulle säga att det är en hel del, för jag känner mig tyngre i kroppen nu. Magen tycker jag känns stor, men när jag ser den på bilderna ser den inte så stor ut :) Märkligt det där. Har jag någon cravings då? Nja, samma som förra gången skulle jag säga. Skaldjur som kräftor, räkor och krabba är ju nåt som jag är sugen på ofta! Men inte köper så ofta, fast i morgon funderar jag på att ta en sväng till Smögen och köpa lite ;) Knäckebröd med mjukost - som jag även hade sist är väldigt gott också. Glass kan vara gott, spec på kvällen när halsbrännan sätter igång. 

Foglossningen känner jag av också. Det är inte så illa ännu vilket är skönt. Och tröttheten har kommit igen. Mitt på dagen och fram mot eftermiddagen kan jag lägga mig och sova, utan några som helst problem. Och vissa dagar känner jag bara för att lägga mig ner på stället jag står på, kan vara vart som helst. 
Har även känt av att jag känner mig tung i huvudet och nästan svimfärdig, men antar att det är mitt låga blodtryck som spökar. Kräkningarna klarar jag mig ganska bra ifrån. Kan hända att jag måste gå någon gång om det kommer någon väldigt dålig doft och jag inte ätit nåt på länge. Annars är jag inte besvärad av nåt illamående. Helt otroligt :) Och otroligt skönt!

Trapprenovering före och efter

Under några veckors tid har vi renoverat vår trappa i lägenheten. Här har ni en bild från när vi fick tillgång till lägenheten och hade påbörjat renoveringen av lägenheten. Här hade varken målat väggar, trappan eller byggt vägg för att få det extra rummet. 

Såhär se trappen och väggarna ut nu
Det blev verkligen ett lyft men det var mycket arbete. Tanken från början var att vi skulle göra stegen helt vita. Men mattan som satt på satt ganska rejält och det var även en plastmatta med dämpning under den mattan så för att få bort det helt hade krävt väldigt mycket tid, vilket vi inte har. Vi tog även kontakt med några firmor för hjälp att eventuellt sätta på nya steg, men det skulle kosta ungefärg 10 gånger så mycket än detta som vi har gjort alldeles själva. Vi valde att köpa en ny fräsch matta och limmade på varje steg. Detta dämpar även ljudet lite med tanke på att det är en annan lägenhet väggen bredvid. Sen slipade vi och målade trappan och spaljén i tre omgångar. Jag och min pappa hade även lite andra ideér, som att svänga trappan i slutet, riva en vägg och göra ett nytt trappräcke. Men det skulle kosta, ja på tok för mycket. Men om vi väntar ett tag så kanske det blir någon typ av trappräcke och en garderob under trappan så småningom. Nu när det är klart så är vi iaf väldigt nöjda med resultatet :) 

Vecka 22

Så går vi in i graviditetsvevia 22 <3
 

Från och med vecka 22 definieras fostret juridiskt som barn om det skulle födas, även om den medicinska termen fortfarande är foster ända fram till födelsen. Din kropp genomgår nu en stor förändring och du känner sannolikt dagligen av vadkramper, svullna ben och sura uppstötningar. 

När du är gravid i vecka 22 så väger barnet i slutet av veckan runt 430 gram. Längden mellan huvud och stjärt är runt 19 centimeter och mätt från huvud till fot är barnet hela 27,8 centimeter. Barnet har nu bara 1 procents kroppsfett, men börjar nu lägga på sig mer fett för att dels ha en energireserv och dels för att kunna hålla värmen utanför magen.

Hej på er :) så har vi gått lite mer än halvvägs. Trodde dom här veckorna skulle gå ganska segt, men tycker tiden bara sprang iväg. Kanske på grund av att vi har ett fullspeckat schema. Även fast skolan slutat är det mycket jobb här hemma. Först och främst spenderar jag ju dagarna med Leia, sen har vi trapprenovering och lite till som ska fixas här. Har som sagt haft problem med uppladdning av bilder så nu får jag skriva de här inläggen från mobilen. Ja, jag mår relativt bra. Lite illamående ibland och grym halsbränna på kvällarna. Såpass mycket att jag blir väckt av det och måste ta en tablett mot det. Sist kunde jag inte gå en dag utan de tabletterna, men dit har jag inte kommit ännu. Känner att jag blir tyngre i kroppen, redan.. men inte så farligt svullen, inte ännu iaf :)
 
Ska fortsätta leka med Leia Nu. Att ha framme mobilen eller datorn i hennes närhet är inte så populärt. ;)